OPĆENITO O TIFANIJU

Većini riječ „Tiffany“ zvuči vrlo blisko i prepoznatljivo. Neki je povezuju s najvećom i najpoznatijom draguljarnicom „Tiffany & Co.“ dok druge asocira na svjetski poznatu tehniku izrade svjetiljki.

Naime, i jedni i drugi su u pravu, jer radi se o istoj obitelji u kojoj su se rodili najrazličitiji i najtalentiraniji umjetnici svoga vremena. Dok je otac Charles Lewis Tiffany, slavni utemeljitelj draguljarnice vodio obiteljsku tvrtku, sin Louis Comfort Tiffany (1848.-1933.) odlučio je slijediti svoju ljubav prema umjetnosti te je postao jedan od legendarnih dizajnera stakla.

Osamdesetih godina 19. stoljeća Tiffany je uz dizajniranje namještaja, slikarstvo i izradu vitraja svoju pažnju usmjerio i na uređenje interijera kako bi, kao što je sam rekao „umjetnost uveo u američke domove“. Nakon suradnje na osvjetljavanju prvog newyorškog kina 1879. godine njegov prijatelj Thomas Edison ( izumitelj žarulje 1878.) predložio mu je da napravi električnu svjetiljku.

Tiffany je uskoro počeo kreirati svjetiljke kao male verzije profinjenih vitraja te je razvio svoju ideju u novi umjetnički oblik. Tiffany svjetiljke su bile prepoznate zbog njihovog izuzetnog dizajna i ručno izrađenih detalja (brončana postolja prekrivena bogatom smeđe - zelenom patinom). Njegova najveća želja je bila približavanje ljepote pučanstvu, ali Tiffany je također imao otkrića u procesu proizvodnje stakla. Patentirao je četiri tipa stakla, a radio je s timovima obrtnika koji su proizvodili vitraje, svjetiljke i baze.

Motivi Tiffany svjetiljki bili su inspirirani ljubavlju i prirodom. Neki uzorci značajni na njegovim svjetiljkama uključuju motive paukove mreže, paunovog repa, vilinog konjica, božura, glicinije i sviba (cvjetno drvo srodno europskom drijenu). Tiffany je smatrao kako je kroz ljepotu stakla njegovih svjetiljki ljudima omogućeno uživati u elementima prirode, kao što je cvijeće u cvatu, tijekom cijele godine.

Nakon velike krize s početka 20. stoljeća Tiffany predmeti su kasnih pedestih godina ponovo otkriveni zahvaljujući iznimnom interesu kolekcionara i muzeja. 1998. godine dvije Tiffany svjetiljke bile su na listi 10 najskuplje prodanih dekorativnih umjetničkih predmeta (svaka oko 2 mil. $).

Njegova izuzetna karijera trajala je 57 godina, sve do smrti 1933. godine kada je Tiffany studios New York i zatvoren.

Danas – 90 godina nakon zatvaranja newyorškog Tiffany studija 95 posto svjetske proizvodnje Tiffany svjetiljki nalazi se u Kini, kolijevci porculana i stakla, gdje se sve svjetiljke ručno izrađuju od vrhunskog nelomljivog stakla pod strogim pravilima i patentima originalne proizvodnje. Baze su od bronce i cinkove slitine, a sve svjetiljke prilagođene su za europsko tržište (CE certifikat).

  L.C. Tiffany - Sve