1. Kakva je razlika između Tiffany svjetiljki, svjetiljki u Tiffany stilu, reprodukcija Tiffany svjetiljki i antiknih Tiffany svjetiljki?

Tiffany svjetiljke mogu podrazumijevati mnoge stvari, no najčešće je to uopćeni termin za svjetiljke proizvedene u Tiffany stilu tj. proizvedene lemljenjem raznobojnih stakala bakrenom folijom. Antikne Tiffany svjetiljke izrađene su u Tiffany studijima u New Yorku krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Reprodukcije Tiffany svjetiljki su reprodukcije antiknih Tiffany svjetiljki. Svjetiljke u Tiffany stilu su svjetiljke od obojenog stakla inspirirane antiknim Tiffany i drugim secesijskim svjetiljkama i predmetima od obojenog stakla.

2. Prodajete li antikne Tiffany svjetiljke, reprodukcije Tiffany svjetiljki ili svjetiljke u Tiffany stilu? Mi prodajemo vrlo kvalitetne reprodukcije antiknih Tiffany svjetiljki i svjetiljke od obojenog stakla u Tiffany stilu nastale u našem dizajnerskom studiju. Mi ne prodajemo antikne Tiffany svjetiljke koje su se izrađivale u Tiffany studiju u New Yorku do 1933. godine.

3. Razlikuju li se metode i tehnike izrade svjetiljki u Tiffany stilu, reprodukcija Tiffany svjetiljki i originalnih Tiffany svjetiljki? Izrada većine svjetiljki u Tiffany stilu te reprodukcija istih slijede tradiciju proizvodnje antiknih Tiffany svjetiljki. Naime, izrađuju se lemljenjem velikog broja (često više stotina) komadića obojenog stakla. Međutim, morate voditi računa da se na tržištu dio Tiffany svjetiljki izrađuje od poliesternih smola i ljepila ili se čitava staklena sjenila proizvode iz kalupa. Ove vrste svjetiljki se zapravo NE MOGU nazivati Tiffany svjetiljkama i mnogo su manje vrijedne od pravih Tiffany svjetiljki.

4. Koliko koštaju antikne Tiffany svjetiljke proizvedene u Tiffany studiju u New Yorku do 1933. godine? Tiffany svjetiljke proizvedene u američkom Tiffany studiju do 1933. godine, kada se i ugasila proizvodnja, koštaju od nekoliko desetaka tisuća dolara do dva milijuna i osamsto tisuća dolara (postignuta cijena na aukciji 1998. godine). Mnoge su antikne Tiffany svjetiljke u privatnim kolekcijama i muzejima…

5. Koje materijale koristite u vašim Tiffany svjetiljkama? Upotrebljavamo najfinije obojeno staklo debljine 3mm u nijansama Tiffany svjetiljki i cinčanu leguru ili broncu u bazama.

6. Kako mogu razlikovati kvalitetne od nekvalitetnih Tiffany svjetiljki? Postoje stručnjaci koji to mogu procijeniti, no na sreću osim razlike u motivima gdje su naravno cjenjeniji kompliciraniji motivi ima i jednostavnih načina koje svatko može koristiti da bi procijenio kvalitetu Tiffany svjetiljke.

Procijenite sami kvalitetu Tiffany lampe

Većina Tiffany svjetiljki na tržištu ima bazu od poliesterne smole. Pojedine svjetiljke visokog stila koriste bronzirane cinčane legure. Osim po različitom dizajnu, u načelu se baze mogu uspoređivati po kvaliteti između različitih proizvođača. Vrijednost Tifanny svjetiljke procjenuje se na temelju sjenila. Na sreću,  kvalitetu sjenila možete procijeniti sami koristeći vlastite oči i ruke. Trebate obratiti pozornost na dvije stvari—staklo i lemljene dijelove.

Lem

Jednostavan način utvrđivanja vrijednosti rukotvorine je ispitivanje crta lemljenja. Te su crte na dobroj Tiffany svjetiljci fino iscrtane i dobro polirane. Čvrste su i obično ispupčene, uokvirujući umjetnički izrađeno staklo i čvrsto podupirući sjenilo. Lemljeni dijelovi na nekvalitetnoj svjetiljci u Tiffany stilu su neujednačeni - na nekim mjestima isprekidani. Jasno se uočavaju spojevi u čitavom lemljenom okviru.

Dodirnite sjenilo i sami se uvjerite. Sjenilo kvalitetne Tiffany svjetiljke ostavlja dojam jedinstvene koherentne glatke površine čak i na lemljenim spojevina koji razdvajaju staklene dijelove. Kada dodirnite jeftini duplikat osjetit ćete grubu hrapavu površinu koja vas može posjeći ako niste oprezni.

Staklo

Kod jeftinih se verzija sjenila koristi nekvalitetno staklo. Takvo staklo izgleda grubo i bez sjaja, zbog čega se takve svjetiljke moraju osloniti isključivo na svjetlo žarulje za isticanje umjetničkih nacrta.  Na takvim svjetiljkama boje često nisu dobro koordinirane. To je prije svega zbog nekonzistentnosti upotrebljenog nekvalitetnog stakla zbog čega je gotovo nemoguće utvrditi precizne razlike u bojama.

S druge strane, kvalitetna Tiffany svjetiljka izrađena je od viskokvalitetnog obojenog stakla koje blista čak i kada svjetlo nije upaljeno. Uzorci su posve jasno iscrtani tako da svjetlo samo naglašava ljepotu svjetiljke. Tekstura stakla je glatka. Boje su precizne, konzistentne i prikladno uravnotežene tako da oživljavaju prirodne motive.

  L.C. Tiffany - Sve