Medulićeva 2, ZAGREB, HRVATSKA/CROATIA   Tel/Fax: +385(1)481-4726  Mob: 099/246-8024

Često postavljana pitanja

1. Kakva je razlika između Tiffany svjetiljki, svjetiljki u Tiffany stilu, reprodukcija Tiffany svjetiljki i antiknih Tiffany svjetiljki?

Tiffany svjetiljke mogu podrazumijevati mnoge stvari, no najčešće je to uopćeni termin za svjetiljke proizvedene u Tiffany stilu tj. proizvedene lemljenjem raznobojnih stakala bakrenom folijom. Antikne Tiffany svjetiljke izrađene su u Tiffany studijima u New Yorku krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Reprodukcije Tiffany svjetiljki su reprodukcije antiknih Tiffany svjetiljki. Svjetiljke u Tiffany stilu su svjetiljke od obojenog stakla inspirirane antiknim Tiffany i drugim secesijskim svjetiljkama i predmetima od obojenog stakla.

2. Da li prodajete antikne Tiffany svjetiljke, reprodukcije Tiffany svjetiljki ili svjetiljke u Tiffany stilu? Mi prodajemo vrlo kvalitetne reprodukcije antiknih Tiffany svjetiljki i svjetiljke od obojenog stakla u Tiffany stilu nastale u našem dizajnerskom studiju. Mi ne prodajemo antikne Tiffany svjetiljke koje su se izrađivale u Tiffany studiju u New Yorku do 1933. godine.

3. Razlikuju li se metode i tehnike izrade svjetiljki u Tiffany stilu, reprodukcija Tiffany svjetiljki i originalnih Tiffany svjetiljki? Izrada većine svjetiljki u Tiffany stilu te reprodukcija istih slijede tradiciju proizvodnje antiknih Tiffany svjetiljki. Naime, izrađuju se lemljenjem velikog broja (često više stotina) komadića obojenog stakla. Međutim, morate voditi računa da se na tržištu dio Tiffany svjetiljki izrađuje od poliesternih smola i ljepila ili se čitava staklena sjenila proizvode iz kalupa. Ove vrste svjetiljki se zapravo NE MOGU nazivati Tiffany svjetiljkama i mnogo su manje vrijedne od pravih Tiffany svjetiljki.

4. Koliko koštaju antikne Tiffany svjetiljke proizvedene u Tiffany studiju u New Yorku do 1933. godine? Tiffany svjetiljke proizvedene u američkom Tiffany studiju do 1933. godine, kada se i ugasila proizvodnja, koštaju od nekoliko desetaka tisuća dolara do dva milijuna i osamsto tisuća dolara (postignuta cijena na aukciji 1998. godine). Mnoge su antikne Tiffany svjetiljke u privatnim kolekcijama i muzejima…

5. Koje materijale koristite u vašim Tiffany svjetiljkama? Upotrebljavamo najfinije obojeno staklo debljine 3mm u nijansama Tiffany svjetiljki i cinčanu leguru ili broncu u bazama.

6. Kako mogu razlikovati kvalitetne od nekvalitetnih Tiffany svjetiljki? Postoje stručnjaci koji to mogu procijeniti, no na sreću osim razlike u motivima gdje su naravno cjenjeniji kompliciraniji motivi ima i jednostavnih načina koje svatko može koristiti da bi procijenio kvalitetu Tiffany svjetiljke.