Medulićeva 2, ZAGREB, HRVATSKA/CROATIA   Tel/Fax: +385(1)481-4726  Mob: 099/246-8024

BIOGRAFIJA L.C. TIFFANY

L.C. TIFFANY 1848. 
Louis Comfort Tiffany je rođen u New Yorku.

1865. - 1870.

Napušta školu i putuje po Europi i sjevernoj Africi gdje upoznaje različite kulture i umjetničke izričaje.

1878.
Uređuje prvu kuću i izrađuje prvi oslikani prozor.


1879.

Surađuje s Thomasom Edisonom, koji je godinu dana prije toga izumio žarulju, na dizajniranju osvjetljenja za kino Lyceum u New Yorku. Žarulja je poslužila kao inspiracija za izradu njegovih čuvenih lampi jer su električne žarulje isticale njihovu ljepotu.

1880.

Osnovao partnerstvo s Lockwood de Forestom, stručnjakom za namještaj i drvo i Candace Wheeler, dizajnericom tekstila i stručnjakinjom za vez, pod imenom Associated Artists. Ovo je partnerstvo imalo za rezultat proizvodnju velikog broja dekorativnih predmeta poput rasvjetnih tijela, podova, prozora i namještaja. Dekorirali su mnoge poznate kuće i građevine uključujući i kuću Marka Twaina u Hartfordu.

1890.

Tiffany surađuje s umjetnikom Samuelom Colmonom na uređenju doma Louisine i Henrya Osborna na Petoj aveniji u New Yorku gdje su spojili veliki broj različitih predmeta i stilova u jedinstvenu cjelinu.

1893.

Registrira Favrile kao zaštitni znak svojih proizvoda. Izlaže na Svjetskoj kolumbijskoj izložbi u Chicagu. Među izloženih radovima je kompletna kapela te oslikani prozori. Izgrađuje velike radionice i peći u Coroni, Queensu i New Yorku.

1895.

Izlaže na otvorenju L’Art Nouveau galerije Siegfrieda Binga u Parizu u kojoj su izložena i djela Lalique-a.

1899.

Izlaže u Galeriji Grafton u Londonu i u La Société des Artists Français.

1900.

Ponovno izlaže oko 100 djela u La Société Français i Exposition Universelle u Parizu.

1902.

Tiffany izlaže na prvoj izložbi suvremene dekorativne umjetnosti u Torinu. Sada pod nazivom Tiffany Studios, tvrtka je otvorila američki odjel u tom gradu. Postaje umjetnički direktor tvrtke Tiffany &Co. u kojoj otvara odjel za umjetnički nakit.

1904.

Kupovna izložba keramike, bakrenog emajla i nakita u St. Louisu u Lousiani. Keramika se temeljila na sličnim uzorcima proizvedenim u emajlu s biljnim motivima. Oblik lista ili drugog dijela biljke koristi se kao oblik keramičkog ili emajliranog predmeta. Na eksponatima se mogao uočiti utjecaj europskih sececijskih umjetnika, prije svega danskih keramičara Binga i Grøndahla čije je radove vidio u Parizu.

1907.

Tiffany seli svoj draguljarski studio u sjedište tvrtke Tiffany & Co.  Dizajn njegova nakita postaje u većoj mjeri stiliziran.

1918.

Tiffany osniva fundaciju za pomoć talentiranim mladim umjetnicima.

1919.

Tifanny se povlači iz tvrtke ali ostaje njezinim predsjednikom. Posvećuje se slikarstvu.

1925.

Izlaže vlastitu kolekciju emajliranih dekorativnih predmeta u Metropolitan Museum of Art u New Yorku.

1933.
Louis C. Tiffany umire.

Grob L.C. Tiffany